Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

WEMBULA

maanantai 3. marraskuuta 2014

Ehkäisyhelvetti

Olen kondoomiin tutustunut ensimmäisen kerran teini-ikäisenä, kun äiti laittoi minut ja neljä vuotta nuoremmat pikkuveljeni harjoittelemaan kondomin laittoa banaanin päälle. Pidin kondomia limaisena kumiklönttinä. Sitähän se on. Seksielämäni alkutaipaleella olin tarkka kondomin käytöstä. Pelkäsin sukupuolitauteja ja raskaaksi tulemista todenteolla ja käytin seurustelusuhteen alussa jatkuvasti kondomia. Olin tarkka tyttö ja halusin poikaystäväni menevän testeihin ennen kuin suostuin jättämään kondomin pois käytöstä. Jatkossa meillä ei ollut mitään muuta ehkäisyä käytössä kuin keskeytetty yhdyntä. Joko jomman kumman sukusoluissa oli jotain vikaa, poikaystäväni oli taitavampaakin taitavampi tai minulla oli aivan mieletön tuuri, kun en tullut raskaaksi! Jokatapauksessa koin seksin paljon luonnollisemmaksi ilman pimpin ja pippelin väliin tulevaa kumipussia. Aloin nauttia seksistä samalla enemmän ja peniskin tuli tuntoherkemmäksi. Tosin nykyään taitaa olla myynnissä jotain super ultra ohuita kondomeja, joita ei edes käytössä huomaa. Onhan kondomi aivan loistava keksintö irtosuhteissa -ainut tapa suojautua sukupuolitaudeilta.

Olen pärjännyt jo useamman vuoden ilman mitään modernia ehkäisymenetelmää enkä ole vielä tullut raskaaksi. Muutama vuosi takaperin yritin käyttää kaksia eri merkkisiä e-pillereitä, mutta niistä seurasi vain masentuneisuutta ja haluttomuutta. Itkin helposti lähes mistä tahansa asiasta. Välillä olin pirteä ja iloinen oma itseni. Pian taas itkin ja paruin, kun kaveri kertoi sydänsuruistaan. En kokenut järkeväksi syödä e-pillereitä. Niiden perimmäinen tarkoitus on ehkäistä raskaaksi tuloa, mutta niitä syödessä en olisi millään voinut tulla raskaaksi haluttomuuden ja näin ollen seksittömyyden vuoksi. En myöskään pitänyt ajatuksesta, että syön keinotekoisia aineita, jotka sotkevat kehoni luonnollista tasapainoa. Halusin taas nauttia seksuaalisuudestani ja ainut keino tähän oli lopettaa ehkäisypillereiden käyttö. En halunnut aloittaa minkään muun hormonaalisen ehkäisyn käyttöä, vaikka vaihtoehtoja olikin pilvin pimein. Kaikissa on kuitenkin omat haittavaikutuksensa. Vaikka olin ehtinyt syödä ehkäisypillereitä vasta puolen vuoden ajan, hormonipommit sekoittivat kuukautiskiertoni täysin. Meni toiset kuusi kuukautta, että kuukautiset tulivat taas säännöllisiksi ja tiputteluvuoto loppui.

E-pillereistä voi olla muutakin haittaa, kuin vain mielialan muutokset. E-pillerit lisäävät veritulppariskiä, joillakin rintojen arkuutta ja painonnousua. Toki e-pillereissä on myös puolensa. Kuukautiskierto tasaantuu, naisen sisäsynnyttimet pysyvät terveinä, akne saattaa parantua ja kuukautiskivut voivat lieventyä. Itse olen siinä mielessä lääkevastainen, että en halua syödä kuin pakon edessä lääkkeitä. Muutamat tutut ovat myös tulleet raskaaksi, vaikka ovat käyttäneet e-pillereitä. Tämä ei tietenkään ole yleistä, mutta silti mietityttää. Eihän kondomikaan ole sataprosenttisen varma ehkäisymenetelmä. Muutaman kerran omalla kohdallani kondomi on mennyt rikki. Kerran kondomi aiheutti miehelle pahan penis-infektion. Kondomi oli tosin ihmeellisen liukastamaton, joten se hiersi peniksen ohuen ihon rikki.

Itse olen käyttänyt jo jonkin aikaa ehkäisymenetelmänä ajoitustekniikkaa. Minulla on suhteellisen säännöllinen kuukautiskierto, joten pystyn laskemaan kuukautiskierrosta niin sanotut "varmat päivät". Ovulaatio eli munasolun irtoaminen tapahtuu puolessa välissä kuukautiskiertoa. Ovulaation voi oppia tunnistamaan mm. seuraavista merkeistä. Pimpistä alkaa erittyä limaa enemmän ja kostuminenkin tuntuu helpommalta. Osa naisista tuntee toispuolista lievää kipua alavatsassa. Ovuloidessa naisen kehon lämpötila nousee. Nousu on kuitenkin hyvin pieni, eikä sitä välttämättä edes tavallisella kuumemittarilla huomaa. Ovuloidessa tulee myös muita merkkejä, mutta niitä ei ilman erityisten testien apua pysty itse huomaamaan.

On olemassa esimerkiksi LH pitoisuutta mittaavia ovulaatiotestejä. Luteinisoivaa hormonia erittyy virtsaan eniten ovulaation aikana. Mittaamalla LH:n pitoisuutta virtsasta saa selville, milloin on suurin mahdollisuus tulla raskaaksi ja näin ollen milloin pitää käyttää kondomia. On olemasa myös ovulaatiolämpömittareita, jotka mittaavat lämmön 0.05 asteen tarkkuudella. Täytyy muistaa, että pelkkä lämmön mittaaminen ei sovi raskaudenehkäisymenetelmäksi, sillä lämpö nousee vasta vuorokauden ovulaation jälkeen. Itse suosittelen käyttämään ovulaatiolämpömittaria useamman kuukauden ajan. Jos kuukautiset ovat säännölliset, saattaa olla, että ovuloit joka kierrossa samana ajankohtana. Näin opit tunnistamaan pitkällä aikavälillä, milloin ovulaatiosi tapahtuu.

Siittiöiden elinikä on jopa viisi päivää. Tämän vuoksi viisi päivää ennen ovulaatiota ja ovulaatiopäivänä on parhaimmat mahdollisuudet tulla raskaaksi, jolloin pitää muistaa käyttää kondomia tai pidättäytyä yhdynnästä kokonaan. Useissa tutkimuksissa on todettu, että tämä menetelmä oikein käytettynä on yhtä tehokas kuin muut modernit ehkäisymenetelmät. Tämä vaatii kuitenkin tarkkuutta ja täsmällisyyttä. Minulle se on helppoa, koska olen muutenkin luonteeltani tarkka ja täsmällinen. Ovulaation tunnistaminen vaatii myös aikaa ja tarmokkuutta. Vie aikaa ennen kuin oman ovulaationsa merkit oppii tunnistamaan. Toiset eivät pysty ajoitusmenetelmiin koskaan epäsäännöllisten kuukautisten takia. 

Ovuloidessa olen tottunut käyttämään kondomia tai harrastamaan keskeytettyä yhdyntää. Keskeytetty yhdyntä ei kuitenkaan ole varma tapa estää raskaaksi tulemista varsinkaan ovulaation aikaan. Edes supermies ei huomaa touhutippoja, jotka sisältävät vaihtelevissa määrin siittiöitä. Jos miehen laukeamisen jälkeen aloitetaan heti uusi yhdyntä, miehen peniksessä voi edelleen olla edellisestä yhdynnästä jääneitä siittiöitä.

Markkinoiden uusimpina tulokkaina ovat ehkäisytietokoneet. Näistä Suomessa myytävänä on esimerkiksi Lady-comp. Tosin hintaa laitteella on melkein 500 euroa. Opiskelijabudjettiin ehkä vähän turhan kallis. Laitteen ehkäisyvarmuus on 99.3%. Ehkäisytietokoneilla on EU:n hyväksyntä ehkäisyvälineeksi. Laite on helppokäyttöinen ja luonnollinen ehkäisykeino. Sivuvaikutuksia ei ole. Kehon lämpötila mitataan joka aamu kielen alta laitteessa olevalla anturilla. Laite analysoi lämmön perusteella, onko turvallista harrastaa seksiä vai ei. Laitteen näyttäessä vihreää valoa voi panna menemään. Laitteen taas näyttäessä punaista valoa tulee ottaa kondomi käyttöön. Itse harkitsen vakavasti ehkäisytietokoneen ostamista. Se on kallis, mutta käyttöikä on 10 vuotta. Toisaalta kymmenen vuoden ehkäisypillerit maksaisivat noin 1000 euroa. Tähän verrattuna ehkäisypillereiden käyttäjät säästäisivät laitteen ostamalla 500 euroa. Täytyy kuitenkin muistaa, että laitteella ei ole e-pillereiden tavoin ominaisuuksia lievittää kuukautiskipuja eikä mahdollisuutta siirtää kuukautisia. Jos päätän ostaa laitteen, teen ehdottomasti sen käytöstä kokemus postauksen!


Millaisia ehkäisymenetelmiä teillä on käytössä? Onko muilla ollut hakaluuksia löytää sitä itselle sopivinta ehkäisymenetelmää?

Tunnisteet: , , ,

2 kommenttia:

4. joulukuuta 2014 klo 6.00 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ehkäisyrengas oli itselleni hyvä vaihtoehto nelisen vuotta, mutta jätin sen pois rahaa säästääkseni melkein vuosi sitten. Tämän jälkeen kuukautiset jatkuivat säännöllisinä. Muutama päivä ennen seuraavien kuukautisten alkua heinäkuussa näin mieheni ensi kertaa kuukausiin. Käytimme kondomia ja keskeytettyä yhdyntää ehkäisynä. Seuraavalla viikolla ihmettelin, kun kuukautiset eivät kuulukaan. En osaa sanoa, irtoaako omalla kohdallani munasolu yleensä paljon lähempänä vuotoa vai oliko munasolu nro 2 liikkeellä. Terveisin rvk 23+6.

 
8. joulukuuta 2014 klo 5.02 , Blogger Venla Mäki-Ikola kirjoitti...

Mikään ehkäisy ei ole sataprosenttisen varma. Minulla on tullut ystäviä raskaaksi e-pillereiden läpi, vaikka olivat ottaneet pillerit säännöllisesti. Joskus vaan voi olla paska tsägä tai voihan sitä sanoa hyväksikin tuuriksi. :) Paljon onnea raskauden johdosta! Pakko myöntää, että tuun aina tosi kateelliseksi ihmisille, jotka tulevat raskaaksi. Mulla on niiiiiiiin hirmuinen vauvakuume! :D

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu