Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

WEMBULA

torstai 11. joulukuuta 2014

Olenko polyamoristi?

Polyamoria tulee sanoista: poly, joka tarkoittaa Kreikaksi useaa ja amor, joka tarkoittaa latinaksi rakkautta. Polyamoria tunnetaan usein käsitteenä, jossa useampi kuin kaksi ihmistä seurustelee keskenään. Polyamoria-käsite viittaa myös avoimeen suhteeseen, jossa osapuolilla voi olla rinnakkain useampia rakkaus- tai seksisuhteita. Vaikka elänkin avoimessa parisuhteessa, en pidä itseäni polyamoristina. Polyamoria tuntuu vieraalta enkä pystyisi varsinaisesti seurustelemaan kahden miehen kanssa samaan aikaan. Minulla on yksi ainut mies, jota rakastan ja, jonka kanssa jaan elämän ilot ja surut. Muut mahdolliset miehet ovat vain satunnaisia muutaman kerran seksipartnereita tai vanhoja rakastajia, joita en rakasta enempää kuin ystävinä. Vaikka ihastun ja kiinnyn toisiin miehiin helposti, en laske itseäni polyamoristiksi. Ihastuksia tulee ja menee. Rakkaus on pysyvämpää. Frank on se ainut oikea, joka on jo kauan aikaa sitten vienyt sydämeni.

Olen aikaisemmin ollut rakastunut kahteen mieheen samaan aikaan ja useamman kerran ihastunut muihin miehiin, vaikka olisinkin ollut varattu. En silti pystyisi kuvittelemaan itseäni parisuhteessa useamman ihmisen kanssa. Omalla kohdallani ajatus kimppaseurustelusta kuulostaa jollain tapaa huvittavalta ja todella kaukaiselta. Olen kuitenkin sen verran erikoinen tapaus, että olen lähes kaikkea elämäni aikana valmis kokeilemaan. Olisin myös valmis kokeilemaan kimppaseurustelua yhden naisen ja yhden miehen kanssa. Kahden miehen kanssa en pystyisi missään nimessä kimppaseurusteluun. Minulle on ehdotonta, että miespartnerini on 110% hetero. Pidän omalla kohdallani kimppaseurustelun onnistumista yhtä epätodennäköisenä kuin sitä, että voittaisin lotossa. Uskon kuitenkin monen henkilön välisen suhteen toimivan, jos vaan kaikki suhteen osapuolet ovat halukkaita suhteeseen. En pidä itseäni mitenkään pimahtaneena tai mielenterveysongelmaisena, vaikka pidänkin polyamoriaa yhtenä hyvänä elämäntapavaihtoehtona. Frank taas on sanonut, että ei todennäköisesti pystyisi seurustelemaan useamman henkilön kanssa samaan aikaan. Frank kertoo, että on pohjimmiltaan vain yhden naisen mies.

Maailmaa nähtyäni maailmankatsomukseni on muuttunut täysin. Seksuaalisuuteen suhtautumisenikin on muuttunut maailmankatsomukseni rinnalla. Jos en olisi asunut Amerikassa tai Afrikassa, en luultavasti eläisi nyt avoimessa suhteessa. Amerikassa tajusin, kuinka arkipäivää pettäminen oikeasti on. Petetyt eivät välttämättä koskaan saa tietää tulleensa petetyiksi ja elävät suhteessa onnellisina luullen kumppaniaan täysin luotettavaksi. Minä en tykkää lainkaan valehtelusta tai uskottomuudesta ja se onkin suurin syy avoimen suhteen valinnalleni. Avoimessa suhteessa ei tarvitse epäillä kumppaniaan ja voi luottaa toiseen sataprosenttisesti. Avoimessa suhteessa ei tarvitse pelätä, että vasta vuosien päästä kuulee tulleensa petetyksi. Avoimessa suhteessa eletään nyt ja tässä. Syrjähypyt kerrotaan partnerille samantien ja asiat jutellaan yhdessä läpi.

Keniassa polyamoria-suhteita oli monia. Oli mielenkiintoista kuunnella miesten ja naisten kokemuksia polyamoriasta. Miesten motivaatiot polyamoriaan olivat tosin aivan erilaisia mitä olisin toivonut kuulevani. Miehet sanoivat monen naisen omistamisen kertovan miehen varakkuudesta. He kertoivat myös, että oli hyvä olla varalla useampia naisia, jos yksi naisista kuolisi tai ei pystyisi saamaan lapsia. Suuri lapsien lukumäärä kertoi myös varakkuudesta. Seksi oli monipuolista ja hyvää, kun sai vaihdella naisia. Miehen tuodessa uusia naisia mukaan suhteeseen, suhteessa ennestään olevat naiset eivät mahtaneet asialle mitään. Monet naiset sanoivat olevansa mustasukkaisia, mutta eivät voineet lähteä pois suhteesta rahan takia. Jos mies kuoli, polyamoria-suhteen naiset jäivät kuitenkin elämään yhdessä.

Millaisia mielipiteitä teillä herää polyamoriasta? Voisitteko kuvitella elävänne polyamoria-suhteessa?

Tunnisteet: , , , , , ,

2 kommenttia:

11. joulukuuta 2014 klo 10.13 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Musta toi polyamoria on suoraan sanottuna aikamoista pelleilyä :D Kuten tosta Kenia-esimerkistäkin kävi ilmi, se perustuu pohjimmiltaan puhtaasti miehen dominointipyrkimykseen ja vallanhaluun. Evolutiivisesta näkökulmasta katsottuna tämä on tietty ihan loogista, ovathan koiraat luontaisesti "ohjelmoitu" parittelemaan mahdollisimman usean naaraan kanssa tehokkaan geenien siirron edistämiseksi, mutta silti sisäinen pikku feministini ei voi nyt olla nostamatta päätään... Monikaan mies ei varmasti olisi valmis jakamaan naistaan toisen miehen kanssa, joten miksi nainen tyytyisi jakamaan miehensä toisen naisen kanssa? Mielenkiintoista olisi seurata tällaista polyamoristista suhdetta vaikkapa vuosikymmen, sillä vaikka osapuolet kuinka uskottelisivat itselleen olevansa tyytyväisiä tilanteeseen, epäilen vahvasti tasapainon säilymistä pidemmän päälle.

Olen ehkä konservatiivinen, mutta musta parisuhde on kahdenvälinen suhde, joka perustuu luottamuksen lisäksi päätökseen ja haluun sitoutua kumppaniin. Musta tuntuisi automaattisesti, että suhde on mennyt "rikki", jos kumppanini olisi harrastanut seksiä jonkun toisen kanssa, teki hän sen sitten luvalla tai ilman. Mulle sitoutuminen on niin keskeinen arvo parisuhteessa, että jos ei toinen osapuoli ole sitoutunut täysillä, koko juttu tavallaan lässähtää ja menettää hohtonsa.

Oho tulipas nyt purkauduttua, toivottavasti en vaikuttanut liian hyökkäävältä! :D

 
13. joulukuuta 2014 klo 1.14 , Blogger Venla Mäki-Ikola kirjoitti...

Et ollu hyökkäävä lainkaan. Kiva vaan lukea muidenkin mielipiteitä näistä asioista!:) Voihan myös olla polyamoria suhde, jossa nainen seurustelee useamman miehen kanssa. Se on toki paljon harvinaisempaa. Munkin mielestä polyamoria-suhteet tuntuu jollain tavalla pelleilyltä, vaikka joidenkin kohdalla suhde varmasti toimiikin. Ihmiset on erilaisia. Ehkä en kuitenkaan itse siihen pystyisi. :D

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu